Dor – Neal & Jarrod Shusterman (DUTCH review)

Een boek geschreven door de bekende auteur van Scythe, een veelbelovende serie? Dat moet ik lezen! Dit boek klonk ook zo interessant, over klimaatverandering en de gevolgen er van. Het beloofde een heleboel spanning en actie! In deze blog post vind je mijn recensie voor het boek Dor.


Door de droogte is het leven een eindeloze lijst van verboden geworden: verboden de tuin te besproeien, verboden het zwembad te vullen, verboden lang te douchen. Daar valt nog goed mee te leven blijkt als er opeens nergens meer een druppel uit de kraan komt. De media besteden nauwelijks aandacht aan de ‘Tap-Toe’, zoals ze het verschijnsel hebben gedoopt. Net als de rampenbestrijding hebben ze de handen vol aan een orkaanramp in een andere staat die sensationelere beelden oplevert. Maar het anders zo rustige wijkje waar Alyssa woont verandert in een mum van tijd in een oorlogsgebied: ooit bevriende buurtbewoners komen lijnrecht tegenover elkaar te staan in hun radeloze zoektocht naar water. Wanneer haar ouders op een dag niet terugkeren en zij en haar broertje de dood in de ogen kijken, ziet Alyssa zich gedwongen drastische beslissingen te nemen.


Ten eerste wil ik zeggen dat de cover echt super mooi is. Het heeft een simpel design maar staat toch super mooi op mijn kast.

Ook vond ik het super tof toen ik ontdekte dat dit boek geschreven is door Neal Shusterman en zijn zoon. Dat zie je niet zo vaak bij de schrijverswereld en vond ik gewoon super tof om te horen.

Dit boek gaat over een groep jongeren die besluiten te vluchten, aangezien de sfeer in hun woonwijk onhoudbaar wordt door gebrek aan water. Het toont de gruwelijke gevolgen van klimaatverandering en dat vond ik aangenaam: het is gruwelijk, realistisch en het heeft mij gemotiveerd om meer stil te staan bij klimaatverandering. Ik heb het gevoel dat veel schrijvens, of mensen in het algemeen, onderwerpen zoals klimaatverandering niet willen aansnijden. Daarom sprak dit boek mij ook meteen aan, dit boek zorgt ervoor dat jij als lezer geconfronteerd wordt met de gevolgen van de opwarming van de aarde.

Dit boek leest echt heel vlot! Eenmaal je begonnen bent vlieg je erdoorheen. Elk hoofdstuk is vol met spanning en je ontdekt steeds meer.

Het is geschreven in verschillende perspectieven en dat vond ik echt heel tof! Ik vind het altijd leuk om te zien hoe mensen in hun hoofd met situaties omgaan en dat hebben de Shustermans goed uitgewerkt. Ook zijn er hier en daar korte, maar sterke fragmenten van andere mensen die omgaan met het gebrek aan water. Die staan dan los van de plot zelf maar zorgen ervoor dat het de lezer aantoont hoe erg het er aan toe gaat. Soms vond ik deze fragmenten zelfs aangenamer om te lezen dan de plot zelf.

Het roadtrip aspect is leuk want er is steeds oftewel spanning met de wereld rondom de personages, of je leert de personages steeds beter kennen. Meestal vind ik zo een verhaallijn altijd leuk, bijvoorbeeld bij the darkest minds trilogie. Maar ergens liep dat toch fout…

Maar wat liep er dan fout? Wat ik wat minder vond was dat de focus vooral op het reizen en de actie lag, en ik ben meestal een lezer die liever een band vormt met de personages. Het is dus mijn eigen voorkeur in boeken dat een grote rol speelt in mijn beoordeling en mijn ervaring met dit boek. Ik vond het moeilijk om de personages interessant te vinden en dat vond ik spijtig, want daardoor krijgt dit boek een lagere beoordeling van mij. De personages ergerden mij vaak, ik vond ze ook niet zo dynamisch maar meer stereotiep. Er is bijvoorbeeld de nerd, de “rebel” en meer. Dat heb ik al zoveel bij boeken gezien en ik had er even genoeg van.


Ik vond dit boek vlot en het concept past zeker in onze maatschappij. Hoewel er veel actie was, had ik soms geen zin om het boek op te pakken, maar eenmaal ik begon kon ik aan één stuk blijven doorlezen. Toch wist het me niet volledig te pakken: zoals ik al zei, de personages vond ik niet zo aangenaam, waardoor ik niet echt van het verhaal kon genieten; dat vond ik toch een beetje spijtig. Ik gaf dit boek uiteindelijk 3 sterren.

Dankjewel @baeckensbooks voor dit boek!

Irene

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s