Wat de zee vertelt – Julia Drake (Recensie)


Titel: Wat de zee vertelt

Auteur: Julia Drake

Uitgeverij: Moon Young Adult

Samenvatting: De leden van de familie Larkin zijn niet alleen enorme geluksvogels, ze zijn bovenal doorzetters. Of tenminste, dat is wat de lange, grappige en muzikale Violet en haar briljante, gevoelige broertje Sam altijd verteld werd. Toen het schip Lyric bij de kust van Maine zonk en alle passagiers verdronken, was hun betovergrootmoeder Fidelia de enige die wist te overleven. Ze zwom naar de kust, werd ter plekke verliefd en stichtte het dorpje Lyric. Rampen lijken de familie echter te achtervolgen. Zo blijft Violet uit de bocht schieten door met de verkeerde mensen te feesten, en tot overmaat van ramp doet Sam op een mooie zomerdag een zelfmoordpoging.
Terwijl Sam behandeld wordt, wordt Violet naar Lyric gestuurd. Wanhopig overweegt ze hoe ze de situatie recht kan zetten, en slechts één oplossing borrelt naar boven: ze moet en zal het scheepswrak vinden waar Sam en zij over fantaseerden toen ze kinderen waren.
De plaatselijke amateurgeschiedkundige Liv Stone schiet haar te hulp bij de jacht naar het wrak. Liv, met haar sprankelende intelligentie en waakzame grijze ogen, ontwaakt iets in Violet wat ze niet eerder heeft gevoeld. Of ze de Lyric zullen vinden of niet, de reis die Violet maakt en de inzichten die ze onderweg opdoet, zouden zomaar het begin van haar redding kunnen zijn…


Toen ik dit boek zag wist ik meteen dat ik het graag wou lezen. Op het eerste zicht sprak de prachtige cover met die kleuren en dat design me al aan en het beloofde alvast veel avontuur met toch een sprankeltje diepzinnigheid. Daarnaast kwam ik ook nog eens te weten dat dit boek LGBTQ+ elementen bevat. Dit kom ik echt weinig voor in de Nederlandse boekenwereld dus dit vond ik uiteraard knap gedaan van Moon Young Adult.

Het concept van dit boek is zo goed uitgewerkt en bedacht. Met Julia Drakes schrijfstijl word je echt in dit boek gesleept. Het gaat over een meisje dat haar zelf een beetje kwijt is en haarzelf probeert te herontdekken. Centraal staan haar complexe relatie met haar broer die een zelfmoordpoging heeft gedaan en haar worstelingen met haar identiteit en wat ze met zichzelf moet doen. Dit pareltje bevatte hilarische momenten, hartverscheurende briefwisselingen en onvolmaakte personages. Het is realistisch en gelaagd: het is niet enkel een avontuur, maar ook een duikje in moeilijkere onderwerpen zoals depressie, verslaving en seksualiteit.

Wat ik echt knap vond was dat Julia Drake ons onvolmaakte personages voorschotelde. Uiteraard zijn de meeste fictieve personages niet perfect, maar toch vind je in de meeste boeken dat de auteur je echt probeert te overtuigen om van de personages te houden. Hier had ik dat gevoel niet: de personages waren zo realistisch, en deze auteur is niet bang om de “negatievere” kanten van een mens te tonen. Daardoor kon ik me natuurlijk ook sneller irriteren aan sommige personages, zoals onze hoofdpersonage Violet. Toch maakt zij een grote karakterontwikkeling mee doorheen het boek en dat vond ik zeer goed uitgewerkt.

De relaties tussen de personages vond ik fijn om over te lezen. Het is een complex netwerk van relaties tussen ons hoofdpersonage met haar ouders, broer, oom en vrienden. Om dat uit te werken heeft dit boek een zeer bijzondere stijl. Het verhaal is meestal geschreven door de ogen van Violet, maar hier en daar had je soms ook andere perspectieven, zoals een alwetende verteller. Ook lezen we soms de briefwisseling tussen Violet en haar broer Sam. Deze vond ik echt zo verdrietig en hebben me echt geraakt.

Algemeen vond ik dit een zeer goed debuut: op een moment moest ik zelfs een paar tranen laten vallen. Alhoewel het niet tot 1 van mijn favoriete boeken behoort, heb ik nu toch wel interesse in Julia Drake’s toekomstige boeken. Als een female-female romance en moeilijke onderwerpen gehuld in een luchtig verhaallijn jou aanspreken, dan kan ik dit boek zeker en vast aanraden!

Bedankt Moon Young Adult voor het opsturen van dit boek!

Liefs,

Irene

Bestel het boek hier.

One Comment Add yours

  1. Alissa Avaline says:

    Je weet het altijd te presteren om een boek op mijn verlanglijstje toe te voegen…

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s