De Wrede Prins – Holly Black (Recensie)

“If I cannot be better than them, I will become so much worse.”
― Holly Black, The Cruel Prince

Zoals de meeste mensen weten ben ik een erg grote fan van fantasy. Toen ik net begon met mijn bookstagram was dit boek, geschreven door Holly Black, één van de eerste boeken die ik aankocht. Ik werd helemaal verliefd op deze serie en ik was zo blij toen ik een paar weken geleden de kans kreeg om de Nederlandse vertaling te recenseren! Over wat gaat dit boek? Een meisje met vermoorde ouders die in elfenland belandt. Een prins die wreed, controversieel en toch geliefd wordt door vele lezers. Een verhaallijn dat je doet verschieten. Dit boek bevat alle Zwadderich vibes waar je naar kunt verlangen. Haat en liefde, intrige en leugens: én nog een prachtige editie met gouden sprayed edges, een groene linnen kaft met nog meer gouden details en vanbinnen ook nog eens fanart!


Toen Jude zeven was, kwam er een vreemde man langs: een man met gekke kleren, puntige oren en een donderstem. Voor Jude wist wat er gebeurde, haalde hij een zwaard tevoorschijn en vermoordde daarmee haar ouders. Jude en haar zusjes moesten met hem mee, ver weg naar het elfenland Elfhame.

Tien jaar later is Jude een opstandige jonge vrouw. Ze heeft het zwaar in Elfhame: ze wordt gediscrimineerd om haar menselijke afkomst en soms zelfs bedreigd. De arrogante prins Cardan is het ergst van allemaal, dus waarom krijgt ze het altijd zo warm als hij in de buurt is? Het tij keert als Jude door Cardans broer, kroonprins Dain, wordt ingeschakeld als spion. Naarmate haar spionnentraining vordert, krijgt ze meer zelfvertrouwen en maakt ze nieuwe vrienden. Eindelijk lijkt ze haar plek te hebben gevonden. Maar in Elfhame is niets wat het lijkt, en wie hoog vliegt, kan diep vallen…


De Wrede Prins is niet zo maar een elfenverhaal. De verhaalopbouw is super goed: je hebt meteen door dat Holly Black een rijke fantasy wereld heeft gebouwd. Er zijn steeds kleine details die de politiek en gewoontes in Elfhame interessanter maken, bijvoorbeeld een meer dat niet je eigen gezicht weerspiegelt, maar iemand laat zien die er ooit in heeft gekeken of er zal inkijken. Zo een elementen maken dit boek tot wat het is: een prachtige atmosfeer waar je direct in wordt gezogen.

Holly Black’s schrijfstijl is zo vlot en beschrijvend waardoor je echt het gevoel krijgt dat je naar een soort theater kijkt waar de personages als poppen voor je verschijnt, het was zo mooi dat ik de scènes voor me kon zien!

“What could I become if I stopped worrying about death, about pain, about anything? If I stopped trying to belong? Instead of being afraid, I could become something to fear.”
― Holly Black, The Cruel Prince

Ook de plot zit super goed ik elkaar. In het eerste deel leer je iedereen kennen en al snel kom je alle duistere kantjes te weten, maar in het laatste deel wordt je pas echt omver geblazen. De plot twists zijn verrassend en zorgen ervoor dat je steeds verder wil lezen. Nadat je het boek hebt uitgelezen wil je ofwel alles terug opnieuw beleven, of direct het vervolg oppakken!

Daarnaast zijn deze personages ook echt geweldig. Wat ik het leukst aan hen vind, is dat ze morally gray zijn, daarmee bedoel ik dat ze soms wat controversieel kunnen overkomen maar op één of andere manier toch een weg vinden naar je hart. Onze hoofdpersonage Jude is één van mijn favoriete personages door haar ambitie en dapperheid. Haar dynamiek met haar medeleerlingen, familie en kennissen zijn ook interessant om over te lezen. En ook Cardan, die je als de schurk kunt zien, heeft verschillende lagen in zijn karakter. In het begin weet je niet echt wat je van de personages moet vinden, en dat is juist wat zo speciaal is aan dit boek. Cardan kan bijvoorbeeld heel controversieel zijn, maar toch wordt hij erg geliefd. Alles is zo goed met elkaar verweven. Bovendien is er ook wat romance, en ja je hebt het geraden, IK HOUD ERVAN. Het is echt geweldig, ik beloof het je. In het eerste boek krijgen we niet zoveel romance, maar wat we krijgen is echt goud en het wekt mijn innerlijke fangirl meteen op.

In dit boek maken niet alleen de personages een evolutie door, als lezer doet je kijk op de personages dat ook. Holly Black neemt je echt mee op reis naar deze wereld vol met elfen, natuur, leugens en wrede plot twists. Ik kan deze serie niet genoeg aanraden!

Bedankt aan uitgeverij Boekerij voor het verzenden van dit recensie-exemplaar.

Irene

2 Comments Add yours

  1. Your photos are beautiful!

    Like

    1. Ah thank you so much!

      Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s